Abitti on myös Porin aikuislukiossa!

Abitti  (www.abitti.fi) on Ylioppilastutkintolautakunnan luoma kurssikoejärjestelmä, jonka avulla koulut voivat harjoitella sähköisen ylioppilastutkinnon kokeeseen liittyviä asioita. Sähköiset kokeet ovat Porin aikuislukiossa olleet käytäntöinä jo pidemmän aikaa ja siinä mielessä valmius meillä on uudenkin järjestelmän käyttöönottoon hyvät. Tämä ensimmäinen julkaistu versio kurssikoejärjestelmästä pitää sisällään vain sellaiset mahdollisuudet, että koekysymys pitää sisällään tekstiä ja että koe vastaus voi sisältää vain tekstiä. Digabi-tiimi tekee kuitenkin jatkuvaa kehitystyötä ja seuraamme jatkuvasti uusien päivitysten ilmaantumisia. Liikkeelle on kuitenkin jo lähdetty!

Langallinen verkko

Abitti tuo sähköisen kurssikokeen järjestämiseen sen elementin, että tuo koe suoritetaan langallisessa verkossa, kuten aikanaan ensimmäiset sähköiset ylioppilastutkinnon kokeetkin. Tämän langallisen verkon rakentaminen koettelee koulun normaalia arkea, mutta kannatta ehdottomasti.

Järjestys

Tällaisella johdotuksella lähdetään liikkeelle aikuislukiossa.

Päätelaitteet

Päätelaitteiksi opiskelijat voivat tuoda omia koneita, mikäli osaavat buutata sen muistitikulta. Opettaja voi varata kokeisiin myös koulun koneita, jolloin käynnistäminen muistitikulta on opeteltu etukäteen. Päätelaitteita varten aikuislukiossa on tehty ns. boottaustikkuja, joita opettaja voi käyttää. Läppärit, joita koululla on buuttautuvat pääsääntöisesti Esc ja sitten F9 näppäilyllä. Näiden jälkeen valitaan boottausmedia eli tässä tapauksessa muistitikku (USB).

Miltä vastaaminen sitten näyttää opiskelijan näkökulmasta? Tässä kuva siitä, kun opiskelija aloittaa Abitti-järjestelmään kirjautumisen. Oma nimi ja käyttöehtojen hyväksyminen ja sitten pääsee vastaamaan kokeeseen.

Kirjauduttiin kokeen tekijänä

Suorituksen aikana järjestelmä tallentaa opiskelijan tekstiä muutaman sekunnin välein, lähes reaaliajassa. Opiskelijan ei siis tarvitse tehdä tallennuksia, vaan hän voi keskittyä kirjoittamiseen.

Kun opiskelija on tehnyt kokeen, niin järjestelmä opastaa häntä miten tarvitsee toimia. Eli ShutDown oikeasta yläkulmasta. Taitaapa tuo ohje kertoa myös, että opiskelijan tulee irroittaa tikku ja antaa se opettajalle. Tämä ei tietenkää ole pakollista.

Palvelinkone

Palvelinkoneena voi toimia mikä tahansa läppäri tai vaikka opettajan pöytäkone. Aikuislukiossa ollaan varauduttu siihen, että meidän koeviikot eivät osu yksiin päivälukion koeviikon kanssa, joten palvelinkoneeksi on valittu läppäri. Myös palvelinkoneena toimiva läppäri käynnistetään muistitikulta. Palvelin koneeseen ladattava tikku on erilainen kuin päätelaitteisiin tuleva. Tälle koneelle opettaja tuo sitten abitti.fi sivustolla tekemänsä kokeen myös muistitikulla.

Palvelin koneelta opettaja näkee reaaliajassa opiskelijoiden kirjautumisen ja milloin opiskelija on tehnyt viimeisimmän muutoksen. Täältä löytyy myös ns. jatkamiskoodi, jota tarvitaan, mikäli opiskelijan suoritus keskeytyy. Mikäli opiskelijan kokeen tekeminen keskeytyy, kone vaikka sammuu, tai tapahtuu muuta yllättävää, niin hän pääsee jatkamaan suoritustaan kirjautumalla uudestaan samalla nimellä millä tahansa tikulta käynnistetyltä koneelta. Opettaja voi tarkistaa nimen kirjoitusasun palvelinkoneelta ja nimen perässä on piilotettuna jatkamiskoodi.

 

Opettaja kokeen laatijana

Opettajan tulee rekisteröityä abitti.fi-sivustolle. Tämän jälkeen hän voi alkaa laatimaan koettaan. Kun koe on valmis opettaja lataa siihen liittyvän zip-tiedostopaketin muistitikulle ja tuo sen mukanaan koetilaan ja kytkee palvelin koneeseen. Kun palvelin kone on käynnistynyt, niin opettaja tuo oman kokeensa muistitikulta palvelimelle.

Tuure Puurunen Länsi-Porin lukiosta on tehnyt opastusvideon siitä toiminnasta, jolla opettaja tekee ja arvostelee kokeen abitti.fi sivustolla.

https://www.youtube.com/watch?v=f7fgM5Bi4s0

Abitti.fi sivustolla on selkeät ohjeet jokaiseen vaiheeseen, niin kokeen laadintaan kuin muutoinkin kokeen pitämiseen. Kannattaa siis käydä tutustumassa. Ja digitutor auttaa kyllä jokaisessa vaiheessa!

Mitä havaintoja viikonlopun kokeilut ovat tuoneet eteen?

Kuten tiedämme tuo sähköinen kurssikoejärjestelmä on todella kehitystyön alla ja siksi vielä kehittyvä järjestelmä. Yksi varma tarkkuutta vaativa tilanne on se, että kun opettaja pitää koetta täytyy olla tarkkana, että ottaa mukaan kokeen jälkeen opiskelijoiden vastaukset palvelin koneelta. Taas muistitikulle! Kun seuraaava opettaja vaihtaa koetta samalle palvelintikulle häviävät vastaukset palvelintikulta, joten tarkkuuttaa tässä!

Toistaiseksi opettaja pystyy tulostamaan Abitti-sivustolta vain opiskelijoiden vastaukset. Tuloste on kuitenkin sivutettu valmiiksi ja siinä tulostuu opettajalle koonti arvosteluista ja kunkin opiskelijan tuotos omalle sivulleen. Näihin ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta valita sellaista, että samalla niihin tulostuisi kysymys. Toinen vaihtoehto on pdf, mutta paperiseen versioon verrattuna siinä opettaja joutuu tekemään sivutuksen itse, mikäli haluaisi lähettää opiskelijoille vastaukset sähköisessä muodossa.

Pöytäkone palvelinkoneella on onnistunut ja ei onnistunut. Tästä syystä olen tyytyväinen päätökseen, että meillä palvelimena toimii tuo läppäri. Lisäksi kun palvelimena olis tuo pöytäkone (PSYL) sen sammuminen ei onnistunut muutenkuin pakottamalla.

 

Leave a Comment

Filed under Sähköinen koe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *