Avainsanat ja kategoriat

Blogissa artikkelit kertyvät pääsivulle tai valitulle alasivulle julkaisujärjestyksessä siten, että uusin artikkeli on aina ylimpänä. Kun artikkeleita alkaa kertyä blogiin paljon, yksittäisen artikkelin löytäminen alkaa olla jo melko työlästä ellei artikkeleita ole jotenkin järjestetty.Tähän järjestämiseen blogi tarjoaa monenlaisia työkaluja, joista tärkeimpiä ovat kategoriat ja avainsanat.

Kategoriat

Kategoriat ovat ikään kuin varastolaatikon nimilappuja; niistä näkee sisällön pääpiirteittäin ja tietää heti, mitä laatikkoa kannattaa penkoa. Blogissa kategoriat näkyvät usein sivupalkissa, josta sopivaa kategoriaa napsauttamalla saa kaikki sen sisältämät kirjoitukset peräkkäin luettavakseen. Kun kirjoituksia on vähän, kategorioiden käyttö saattaa olla ihan riittävä keino järjestää artikkelit vaikkapa aiheen mukaan.

Jotta kategoriat näkyisivät etusivulla, sinun on ensin asetettava kategoriavimpain esimerkiksi sivupalkkiin. Tämä tapahtuu napsauttamalla ulkoasu ja sen jälkeen vimpaimet. Vimpainnäkymässä voit raahata kategoriat haluamaasi kohtaan.

Tämän jälkeen sinun on luotava kategoriat. Napsauta ohjauspaneelista artikkelit ja sen alta kategoriat. Kirjoita annettuun tilaan kategorian nimi sellaisena kuin haluat sen näkyvän etusivulla ja sen alla olevaan tilaan polkutunnusversiona sama ääkkösettömänä ja ilman välejä. (Pääset lisäämään kategorioita myös muokkausnäkymän Kategoriat -ruudusta napsauttamalla ”Lisää uusi kategoria”.)

Artikkeli merkitään tiettyyn kategoriaan julkaisun tai päivittämisen yhteydessä ruksimalla muokkausnäkymässä sopiva kategoria. Sama artikkeli voi olla myös useissa eri kategorioissa.

Avainsanat eli tagit

Kun artikkeleita kertyy enemmän, kategoriat eivät ehkä enää riitä niiden organisointiin. Yhdessä kategoriassa saattaa olla jo kymmeniä artikkeleita tai blogiin alkaa kertyä paljon sellaisia artikkeleita, jotka eivät oikein istu mihinkään kategoriaan . Toisin sanoen yksittäisen artikkelin etsiminen tekstivirrasta ei ole enää helppoa, nopeaa eikä kätevää. Tällöin avainsanat tuovat järjestystä alkavaan kaaokseen.

Avainsanat ovat tekstin keskeisiä käsitteitä tai aiheita. Ne merkitään erilliseksi avainsanalistaksi tekstin muokkausnäkymän avainsanaruudussa. Bloginäkymässä avainsanat auttavat löytämään juuri sinua kiinnostavista aiheista kirjoitetut artikkelit luettavaksesi, kun napsautat kyseistä avainsanaa. Jos käytät avainsanapilveä, eniten käytetyt avainsanat näkyvät isommalla fontilla kuin harvoin käytetyt.

Jotta saat avainsanat näkyviin bloginäkymääsi, sinun on laitettava avainsanavimpain bloginäkymään ulkoasun asetuksista. Raahaa vimpain taas haluamaasi kohtaan.

Suunnittele etukäteen

Jotta blogisi ei missään vaiheessa ajautuisi kaaokseen, kannattaa kategorioiden ja avainsanojen käyttöön miettiä etukäteen jokin systeemi. Esimerkiksi opiskelijoiden artikkeleista koostuvassa blogissa kategorioina voisi käyttää tehtävänantoja ja avainsanoina ainakin opetusryhmän koodia sekä tiettyjä sisältösanoja. Sisältösanoista kannattaa sopia jokin tietty käytäntö. Voi vaikkapa sopia, että käytetään avainsanoista vain perusmuotoa. Näin avainsanasta ei ole pilvessä useita eri versioita ja avainsanapilvi näyttää selkeämmältä ja artikkeleiden etsintä sujuu jouhevammin.

Leave a Comment

Filed under Yleinen

Vastaa