Vesimolekyylit voivat kulkeutua puoliläpäisevän kalvon läpi

Koulumme 7. luokkalaiset ovat opiskelleet kemiassa mm. veden ominaisuuksia. Tähän liittyen kaksi luokkaa teki seuraavan tutkimuksen.

Kahdesta raa’asta kananmunasta liuotettiin ensin kalkkikuori pois, pitämällä niitä noin 24 tuntia etikkahapossa (tai suolahapossa, kuten toinen luokka teki). Jäljelle jäänyttä kuorikalvoa kutsutaan puoliläpäiseväksi kalvoksi.

WP_20160318_09_42_29_Pro

Tämän jälkeen toinen kananmunista laitettiin veteen ja toinen suolaveteen. Parissa vuorokaudessa suolavedessä oleva kananmuna pienentyi ja nousi veden pinnalle. Pelkässä vedessä ollut kananmuna taas suurentui ja vajosi lasin pohjalle. Suolavedessä olevan kananmunan sisällä olevista vesimolekyyleistä osa siirtyi puoliläpäisevän kalvon läpi suolaveteen, joka on väkevämpi liuos kuin munan sisäinen liuos. Vedessä oleva kananmunan vesimolekyyleistä osa taas siirtyi kuorikalvon läpi kananmunan sisälle.

WP_20160318_09_56_41_Pro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *