Ensimmäinen sähköinen koe

Kuun alkupuolella pidettiin meidän koulumme ensimmäinen sähköinen koe. Ohessa speksejä.

  1. Oppiaineet: Saksa ja äidinkieli
  2. Koealusta: Moodle
  3. Internet: Koulun langaton verkko. (Porissa uusittiin pari vuotta sitten lukioiden langattomat verkot kestämään suurtakin yhtäaikaista rasitusta. Ehdoton edellytys nykyään.)
  4. Huijauksenesto: Kokeet tehtiin koulun koneilla. Koetta varten luotiin oma tunnus AD-järjestelmään, jota käyttäen koneelle kirjauduttiin. Tunnukselle oli tehty hieman väkivaltaa:
    1. Salasanan vaihto estetty
    2. Ei mappaa mitään verkkolevyjä
    3. Chromen ja Firefoxin käynnistys estetty
    4. Komentorivin ja Regeditin käyttö estetty
    5. Internet Explorerin asetuksiin pääsy estetty
    6. IE:n proxy-asetukset ”rikottu”, eli pääsi käytännössä vain Moodleen, mutta ei varsinaisesti nettiin
  5. Käytössä lisäksi hiiret ja kuulokkeet.

Saksan kokeessa oli rakennetehtäviä, luetunymmärtämistä, kuullunymmärtämistä ja tuottamistehtäviä. Aineistona oli tekstin ja kuvien lisäksi myös videota. Tehtävätyypit olivat aukko-, monivalinta- ja avoimia tehtäviä.

Äidinkielen koe oli esseekoe, jossa oli tekniikan mahdollistamana mukana myös videoaineistoa. Muilta osin perinteinen koe.

Koe sujui täysin ilman ongelmia, mikä on yllättävää. Näin ei käy ikinä. Ensi kerralla varmaan jo sitten jokin/kaikki menee pieleen.

Äidinkielen esseekoe sujui keskimäärin tunnin normaalia nopeammin, mutta vastaukset olivat suurinpiirtein yhtä ”hyviä” kuin yleensäkin ja  yhtä pitkiä kuin ennenkin – elleivät jopa pidempiä.

(Saksan kokeen ”tuloksista” minulla ei ole tietoa.)

Opiskelijoiden mielipiteet vaihtelivat, mutta pääsääntöisesti sähköisestä kokeesta tykättiin. Erityisesti tekstin muokkaamisen helppous sai kiitosta. (Tehtävät eivät kaikkia miellyttäneet, mutta se taas ei liity niinkään sähköisyyteen kuin tehtävien sisältöön.)

Ja lopuksi kuvia. Tuo neljä pöytää vastakkain -asetelma toimi hyvin. Ehkäpä siitä mallia myös ylioppilaskokeisiin? Kurkkiminen toisen koneelle on nimittäin perin hankalaa (eikä tuo ainakaan juurikaan enempää vie tilaa kuin nytkään; meillä ainakin ovat pulpetit hyvin harvaan asetellut ylioppilaskokeiden aikana).

Saliin tuotiin ylimääräinen langattoman verkon lähetin.

Saliin tuotiin ylimääräinen langattoman verkon lähetin.

Tällaiselta kelalta jaettiin virtaa työasemille.

Tällaiselta kelalta jaettiin virtaa työasemille.

Tällaisesta "pötikästä" jaettiin virtaa jatkojohtokeloihin.

Tällaisesta ”pötikästä” jaettiin virtaa jatkojohtokeloihin.

Tällaisessa asetelmassa pulpetit olivat salissa.

Tällaisessa asetelmassa pulpetit olivat salissa.

3 Comments

Filed under sähkökoe

3 Responses to Ensimmäinen sähköinen koe

  1. Tuure Puurunen

    Kokelaita oli n. 40, jos jotakuta kiinnostaa.

  2. Juha Lahti

    Hei!!

    Kiitokset koulullenne siitä, laitoitte jakoon kokeilunne ja kokemukset sähköisestä kokeista. Olisi kiinnostavaa lisäksi tietää, millaisia varsinaiset koetehtävät olivat?? Onko niitä mahdollista laittaa muidenkin nähtäväksi.
    Oletan myös, että verkon sulkeminen koetilanteessa on perusteltavissa.
    Itse olen pitänyt sähköisiä kokeita historiasta ja yhteiskuntaopista. Kokeessa oppilailla on ollut vapaa verkon käyttö niin kuin on esimerkiksi jo Hollannissa. Päädyin em. malliin, koska olen tänä lukuvuonna käyttänyt sähköistä historian oppikirjaa ja muut opettajat eivät vielä ole ottaneet käyttöön sähköisiä kirjoja. Omat ja oppilaiden kokemukset täysin vapaasta verkonkäytöstä ovat olleet päällisin puolin myönteisiä.

  3. Pingback: Ensimmäinen sähköinen koe | Vill...