Keskeisimmät kirjailijat ja teokset Suomessa

Elias Lönnrot

Elias Lönnrot kokosi Suomen kansalliseepoksen, Kalevalan, ja Kantelettaren. Hän uudisti Suomen kiletä ja toimi Suomen ensimmäisen suomenkielisen aikakausilehden kustantajana sekä toimittajana.

Lonnrot2
(Wikipedia Commons)

Johan Ludvig Runeberg

Runeberg toimi elinaikanaan niin runoilijana, kirjailijana kuin toimittajankin tuottaen hyvin isänmaallista tekstiä. Tunnetuin hänen teoksistaan on Vänrikki Stoolin tarinat. Avaus runosta Maamme sävellettiin myöhemmin Suomen kansallislauluun.

J._L._Runeberg_1849
(Wikipedia Commons)

Zacharias Topelius

Topelius oli yksi Suomen varhaisimmista romaanikirjailijoista ja hän julkaisi ensimmäisen suomalaisen historiallisen romaanin vuonna 1850. Romaanin nimi oli Hertiginna af Finland (Suomen herttuatar). Topeliuksen tunnetuin romaani on kuitenkin Flätskärns berättelser (Välskärin kertomuksia). Topelius kirjoitti myös paljon runoja.

Zachris_Topelius_from_Familj-Journalen1866
(Wikipedia Commons)

J.V. Snellman

Johan Vilhelm Snellman oli suomalainen filosofi, kirjailija, sanomalehtimies ja valtionmies eli todellinen monitoimimies. Hän oli yksi vaikutusvaltaisimmista fennomaaheista 1800-luvun Suomessa. Hän vaikutti merkittävästi Suomen kielen asemaan. Yksi Snellmanin merkittävistä teoksista on Försök till framställning af logiken (Yritys logiigan esitykseksi, joka julkaistiin vuonna 1835.

516px-J_V_Snellman
(Wikipedia Commons)

Leave a Comment

Filed under Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.